top of page

תכנון נכון של עונג שבת

לשבת בר מצווה ובכלל

הגדרה : עונג שבת (ג'אלע ביידיש) הינו מפגש חברתי לאחר סעודת ערב שבת בו נהוג לשיר שירי ארץ ישראל, לפצח גרעינים, לשמוע דברי תורה, לפצח גרעינים, לערוך חידונים במשפחות מסוימות וכמובן, לפצח גרעינים.

 

לפני שצוללים לרעיונות שונים ומשונים, מקוריים יותר ופחות לגבי איך להשאיר את האורחים ערים עוד שעה לאחר שמסתיימת סעודת ליל שישי, אני מבקש לנצל את הבמה על מנת להעביר, ברשותכם, את המסר הבא:

 

עונג שבת הוא לא גזירת שמיים.

בייחוד בשבתות קיץ, כאשר הסעודה מסתיימת אחרי 22:30, אפשר לדלג עליו בשקט. חשבו היטב אם עונג שבת מתאים למשפחה שלכם. למשל, אם יש הרבה ילדים קטנים שצריכים לישון בשעה מוקדמת, עונג שבת עלול לא להתאים לכולם.

 

מה מטרתו של עונג השבת?

לפי דעתי, המטרה העילאית של עונג השבת הינה לחבר יותר בין קבוצות האורחים השונות תוך כדי תשומת לב מיוחדת לחתן בר המצווה - מול המשפחה ומול החברים שלו. אי לכך ולכן, קיימות מספר אפשרויות פשוטות מאד שכל משפחה יכולה לעשות בעצמה ופוטנציאל ההצלחה שלהם, בייחוד בשילוב הנחייה מקצועית, הוא גדול מאד.

 

כאשר אני מנחה את עונג השבת, ההמלצה שלי למשפחה היא להכין משחק/חידון כקטע מקדים למופע המרכזי שלי (מופע טלפתיה שומר שבת). המשחק/חידון לא צריך להיות ארוך, עד כ-20 דקות ואם בונים אותו נכון, יש גם סיכוי שהוא יהיה משעשע.

 

אופציה א' – משחק הכתרים (רק בלי כתרים בכלל...)

 

הכנה:

לפני השבת, המשפחה בוחרת שמות או אירועים מעניינם ומשעשעים מההיסטוריה של של חתן האירוע ומדפיסה אותם בצורה ברורה על דף (פונט 72). לדוגמה, אם בתור תינוק, הילד היה משוגע על עמבה וזה נהיה חלק מן הפולקלור המשפחתי, אז ניתן לכתוב את המילה "עמבה" על נייר. באותו אופן, מכינים כ 6-12 מילים כאלו.

בעונג שבת עצמו:

בוחרים מתנדב מן הקהל ומושיבים אותו על כסא. מראים את הדף עם המילה/אירוע לכולם חוץ ממנו והוא והוא/היא אמורים לנחש את המילה תוך כדי שאלות כן/לא. במקור, היו מלבישים כתר למתנדב עם המילה רשומה עליו ומכאן מגיע שם המשחק. מהצד השני, במקור גם גרנו במערות.

 

עכשיו, יש בסך הכל שני גורמים שקובעים את הצלחת המשחק:

  • המילים/נושאים הנבחרים אמורים להיות מצחיקים-מיוחדים ומעניינים. אם הילד שלכם טוב לפי דעתכם במתמטיקה, אז אל תכתבו את זה בתור נושא.

  • צריך להחליט מראש מי אמור לנחש איזו מילה. זאת אומרת שאם הילד שבר את חלון המכונית של השכן לפנ יכמה שנים, צריך לבחור מישהו שמכיר את הסיפור (רצוי את השכן במקרה זה)

 

 

 

אופציה ב' – חידון משפחתי

 

הכנה:

לפני השבת יש להכין שאלות מעניינות ומצחיקות על הילד ו/או על המשפחה.

כאשר כוללים גם את המשפחה המורחבת, ניתן לשאול שאלות בסגנון:

"מי קיבל בפסיכומטרי מעל 700?”

"למי אין רישיון על אופנוע?”

"מי עסק בקריאת קלפי טארוט בתור תחביב?” [הסבתא המכשפה]

"למי יש תיק פלילי?” וכו'...

 

גם כאן, כמו במשחק הקודם, ככל שהשאלות יהיו יותר מעניינות ומגוונות, המשחק עצמו יהיה מוצלח יותר.

 

 

אופציה ג' – חידון תורני (אין לאף אחד זכות לשפוט)

 

אני חושב שהנחתי מעל מאה שבתות בר מצווה ואני זוכר בסך הכל שלוש פעמים שחידון תורני התקיים בעונג שבת (מה שבהחלט הנמיך מאד ציפיות לקראת המופע שלי). מה שאני אומר כאן הוא בבחינת צמצום נזקים:

מהניסיון שלי, מה שיכול להפוך חידון כזה לנסבל הוא תחרות בין שולחנות כאשר כל שולחן שעונה נכון על שאלה (וראיתי שאלות שלקוחות מהספורנו) מקבל פרס בסגנון כפר השעשועים. בסוף החידון, השולחן עם הכי הרבה פרסים מוכתר כמנצח. כאן, בשונה מהאופציות הקודמות, רצוי להכין דווקא מלאי גדול של שאלות (לפחות 20) מכיוון שמה שמעניין זה בעיקר הפרסים.

 

שבת קיץ - רעיון מקורי

 

לפעמים, בעיקר בשבתות קיץ, אין באמת זמן לעונג שבת מכיוון שארוחת הערב מסתיימת בסביבות 22:00. באחת משבתות הקיץ שהייתי, ראיתי בתוכניה שלאחר ארוחת הערב, יש TTG. מיותר לציין שאף אחד מהאורחים לא ידע מה פירוש TTG ולכן, יכל רק לנחש. התשובה הגיעה לאחר הסעודה כאשר המשפחה חילקה לכל אורח שקית פיצוחים ועיתון תוך כדי ההסבר (שכולם חיכו לו) שTTG, פירושו Tish To Go. אגב, אותה משפחה עשתה דבר נוסף ויפה. בחדרים, חיכה לאורחים שלט לדלת בסגנון בתי המלון (נא לא להפריע \ נא לסדר את החדר) אך עם הכיתוב  "נא להעיר אותי לתפילה״.

 

 

 

הנה דוגמה לשולחן ממתקים בלתי רגיל. זאת תמונה שצילמתי באחת השבתות האחרונות. טוב, יש כאן בערך 30 קילו של סוכריות. מדובר בהשקעה מיוחדת והאמת - מחממת את הלב. אבל אולי טיפה מוגזם... היו כל כך הרבה סוכריות שאחד הנערים לקח כמה ליקריצ'ים, קשר אותם יחד וקפץ בחבל...

 

 

תכנון עונג שבת בר מצווה - אוכל
תכנון עונג שבת בר מצווה משחק הכתרים

התכנית שלנו להנחיית שבת בר מצווה

כאשר אני מנחה את עונג השבת, אני בד"כ מנחה כעשר דקות את משחק הכתרים (להלן אופציה א) ולאחריו אני מתחיל את התוכנית המרכזית שלי – מופע טלפתיה מצחיק ומדהים, שומר שבת ובשיתוף מלא של הקהל. המטרות של מופע זה הינן כפולות – לייצר תוכן איכותי ומקצועי בעונג השבת ולהציג את עצמי ואת היכולות שלי בפני כל האורחים כך שהם יירצו לגשת ולשאול שאלות במשך השבת. עונג השבת הינו האירוע הראשון בהם הם מכירים את הצד הטלפתי/מיסטי/פסיכולוגי שלי ובהחלט כמות השאלות והשיחות שאני מנהל עם האורחים לאחר עונג השבת גדולה משמעותית בעקבות ההופעה.

 

משך ההופעה שלי הינו כ-40 דקות פרונטלי (מול כל האורחים) כאשר בסיום המופע נגמר רשמית עונג השבת ואני ממשיך בערך עוד כחצי שעה בצורה פרטנית עם אורחים שרוצים לשאול שאלה או אנשים שמבקשים לראות "רק עוד משהו אחד...”

 

דבר
המפרסם
תכנון שבת בר מצווה - רועי יוזביץ
bottom of page