top of page
הנחיה לשבת בר מצווה

הנחיית סעודות בשבת בר מצווה

רעיונות לשבת בר מצווה

עבור משפחות שמתלבטות לגבי הנחייה מקצועית בשבת בר המצווה שלהן, עולה השאלה של הנחיית הסעודות. הרעיון הוא שעל מנת שהסעודות יזרמו בצורה חלקה, מישהו צריך להיות אחראי לזה. כשאני אומר "צורה חלקה", אני בעיקר מתכוון לנקודות הבאות.

 

משך הסעודה

סעודת שבת (ערב ובוקר) צריכה להימשך בערך כשעתיים עד שעתיים וחצי מקסימום. מתחת לשעה וחצי, יש כבר תחושת אי נוחות מסוימת. אי לכך, צריך לדאוג להישאר בגבולות הזמן הזה.

 

לוגיסטיקה של הסעודה

לא משנה אם יש הגשה לשולחן או מזנון פתוח, מישהו אמור להגיד למנהל האירוע מטעם המלון מתי להוציא מנה עיקרית (או לפתוח את המזנונים) וכנ"ל לגבי הקינוח. סעודות שבהן כל האוכל נגיש מייד (כמו בחדר אוכל מרכזי בבית מלון) מקצרות משמעותית את משך הזמן, ואם אתם אוכלים משום מה בחדר האוכל המרכזי, בקשו מהאורחים שלכם שיקחו רק מנה ראשונה, ולאחר ברכות ושירים, שייקחו מנה עיקרית. כמובן שמומלץ שחדר האוכל של האירוע שלכם יהיה פרטי, עם לוח זמנים שונה משאר אורחי המלון. אם אין אפשרות לפרטיות מוחלטת, תמיד יש אפשרות לבית המלון להקצות לכם אזור מסוים בחדר האוכל הכללי שיהיה תחום במחיצות ויהיה שמור לאורחים שלכם. תשאלו אם אפשר לקבל מזנון אוכל פרטי באגף שלכם של חדר האוכל הכללי. 

 

תכנון נכון של זמן איכות

בשונה ממנחים מסוימים, אני חושב שזה בסדר שלא כל הזמן ישירו. חלק מהרעיון של שבת בר מצווה הוא לתת זמן למשפחה לשוב ולהתאחד, וזאת עושים בדיבורים סביב שולחן האוכל. זאת הסיבה, אגב, שמומלץ להחליף מדי ארוחה את סדר הישיבה, כך שכל אחד יישב עם מישהו חדש. אם אין לכם סאגות במשפחה בסגנון א' לא מדבר עם ב', מומלץ בחום לעשות זאת. אי לכך, אפשר וצריך לתת זמן משמעותי בו לא מתרחשת הנחייה בפועל. בצורה קונקרטית, אם מתחילים הגשת מנה ראשונה בשעה 19:00, אין טעם להתחיל ברכות עד 19:25 לפחות.

 

הנחיית הברכות והמברכים

מספר מברכים – בכל סעודה אני ממליץ על 3-4 מברכים כאשר לפחות אחד המברכים נותן דבר תורה. רצוי וחשוב להכין את המברכים מראש. אין דבר יותר מרגיז מלשמוע דבר תורה טרחני של 10 דקות שמתחיל במילים: "לא הכנתי כלום אבל...". יתרה מזאת, אני ממליץ למשפחות לבקש מהדוברים שישלחו להם במייל את הברכה שלהם במייל ולהדפיס אותה. לגבי מי צריך לברך, כל משפחה ומברכיה, אין כאן כללים מוגדרים. ככלל אצבע, מי שחייבים לדבר הם ההורים בסעודת ערב שבת (בעיקר כדי להגיד תודה רבה לאורחים), חתן בר המצווה בשבת בצהריים (דרשה מסורתית), נציג של הסבא-סבתא במידה ויש וכמובן, הדודה היצירתית. בקהילות בהם נהוג שהחברים של הבר מצווה עושים שיר טיפשי ולא מובן שהם הכינו חמש דקות קודם, ניתן לתת להם לברך בסעודה שלישית...

 

בחירת השירים

גם כאן, כל משפחה ומנהגיה. עם זאת, חשוב לציין שבייחוד בשבתות מעורבות דתיים וחילוניים, עדיף להצמד יותר לשירים חסידיים (אדון עולם, שבחי ירושלים וכו') שכולם מכירים ופחות לזמירות שנכתבו במאה ה16 בצפת (יה-ריבון, יה-אכסוף וכו'). לגבי הנחיית השירה, לכל משפחה יש את הזמר שלה. פשוט מצאו אותו ותנו לו קצת יותר אלכוהול. מתכון בטוח להצלחה!

שימו לב שבברכונים החדשים כיום יש ממש עמודים שלמים של שירים חסידיים קליטים ופופולריים. אם אתם מתכננים להוציא ברכון/שירון לשבת שלכם, זה קריטי שהוא יכיל את השירים האלו. בררו את הנושא מול הספק שלכם. 

עכשיו שימו לב כמה אנחנו נפלאים. בנינו לכבודכם מאגר שירים מומלצים לשבת חתן בר מצווה מוצלחת. היכנסו אליו, שתפו עם האורחים והבטיחו לעצמכם אירוע מעולה.

 

חשוב לכם שהאורחים ישירו ויהנו במהלך הסעודה, אבל הקהל שלכם מגוון מבחינת רקע דתי? אתם לא לבד. יש המון משפחות בהן לא כל האורחים יודעים בעל פה את "יה'-ריבון", וזה בסדר גמור. ייתכן שגם מי שכותב את השורות שאתם קוראים כרגע לא סגור על כל מילה. אז מה עושים כדי שיהיה שמייח כמו שצריך? או. מקליקים כאן ומורידים למחשב קובץ מדהים של שירון מומלץ לשבת בר מצווה.


עוד מסמך יפה שנתקלתי בו ואספתי עבורכם הוא השיר "אשת חיל" בהתאמה אישית מיוחדת לשבת בר מצווה. נכון שאני משתדל לפנק אתכם בכל מיני דברים טובים? כזה מקסים אני - מוכן לעשות כל דבר כדי לשמח יהודים בתשלום.

הקליקו כאן וקבלו חינם את הקובץ המקסים הזה.

 

הקרב הטוב ביותר הוא הקרב שלא נכנסת אליו

[סאן-טסו, אומנות המלחמה]

סוגיית ההנחיה היא סוגיה משמעותית להרבה משפחות ולפי דעתי, מדובר בבלון שמישהו צריך לפוצץ…

מישהו?

טוב, אני אעשה את זה.

 

שבת חתן יכולה להסתדר גם בלי הנחיה. 

לא רק שלא חייבים להזמין הנחיה מקצועית עם בדרן/מנצח/רב/אומן-מילים/אומן-חושים/ליצן רפואי, אלא שאפשר להסתדר גם בלי שום הנחיה בכלל.

למשל: רוצים להודיע שארוחת ליל-שבת מוגשת באולם יסמין? 

ציינו זאת בדף הלו״ז. 

כדי לוודא שכולם הבינו, הודיעו על כך גם זה בסוף תפילת ערבית.

רוצים להציג את הסבתא לפני שהיא מברכת את הילד?

קומו ותגידו ״אנחנו מבקשים מהסבתא של יוני לברך אותו״ (זה גם עובד עם שמות אחרים).

בשביל דברים כאלה - לא חייבים להשתמש במילים גדולות כמו ״הנחיית שבת בר מצווה״. 

המקום היחידי שבו הנחיה יכולה להיות שימושית הוא בשירי שבת במהלך הסעודות. הסיבה היא שקבוצת האנשים שרוצים ״שירי שבת״ גדולה מקבוצת האנשים שמוכנה באמת לשיר את השירים האלו.

 

באחת השבתות שהנחיתי לפני הרבה שנים, אחת הדודות ממש התעקשה וביקשה ממני כל הזמן לשיר שירי שבת. בסופו של דבר, כאשר כולם שרו, היא בינתיים פטפטה עם האנשים בשולחן. לא רק בשיר אחד, אלא היא לא שרה אף שיר (הסתכלתי לבדוק). היא פשוט רצתה לחוות ארוחת שבת שיש בה שירים. נו, שוין. 

גרף שירים בשבת בר מצווה

כדי לפתור את נושא שירי השבת, חפשו במשפחה שלכם את הדוד המזמר (כמעט תמיד יש אחד כזה) ובקשו ממנו לעזור עם השירים. לא להיות אחראי אלא להתחיל/להוביל את שירי השבת

דרך מעולה לתגמל אותו זה לשים אצלו בקבוק של וויסקי ולתת לו לעבור בין השולחנות ולחלק.

 

ובהקשר של שירי שבת, יש לי עוד נקודה חשובה.

האר״י הקדוש כתב זמירות עמוקות ויפות בצפת של המאה ה-16 אבל עבור רוב המשפחות, השירים האלו לא מתאימים לשירה. במילים פשוטות, כמעט ומעולם לא נכחתי באירוע בו שרו את השיר ״יה ריבון עולם״ מההתחלה ועד לסוף. רוצים שירים שישירו? חפשו שירים חסידיים וקצרים. לדוגמ׳:

שבחי ירושלים, אדון עולם וכו׳.

ברוב שירוני השבת המורחבים יש כמה עמודים של שירים כאלו.

 

אפשרות נוספת שראיתי שמבצעים בהרבה אירועים זהו שיר שבת מותאם מראש. איך זה עובד?

לוקחים זמירת שבת ידועה (ברוב הפעמים שראיתי, השיר היה ״מה ידידות״) ופשוט מחלקים אותו לשורות כאשר כל שורה שרה קבוצה אחרת.

לדוגמה, את השורה הראשונה שרים רק ילדים מתחת לגיל 16.

את השורה השנייה שרים כל אלו שקיבלו מעל 700 בפסיכומרי וכן הלאה.

אם בוחרים את הקבוצות בצורה מצחיקה ורלוונטית למשפחה (כל מי ששונאים טיולים במדבר…), זו חוויה נהדרת שמשתפת את כולם. דוגמה לשירון כזה ניתן לראות כאן.



 

תחרויות בין השולחנות

 

אם אתם רוצים לעודד שירה, אין כמו טכניקות של השוק החופשי - תחרות. פשוט תגדירו תחרות בין השולחנות והשולחן ששר הכי יפה מקבל פרס. זה יכול להיות פרס מאד קטן ועדיין התחרות יוצרת עניין גדול. אם אתם רוצים לפנק, אתם יכולים לתת בתור פרס בקבוק וויסקי ותצפו לשירה רצינית מאד…


 

ברכות במהלך הארוחות

חשוב מאד!

קרה לי לא פעם ולא פעמיים שהדוד/ה שהיו אמורים לברך באחת הארוחות, שכחו את הברכה שלהם בחדר. במקרה כזה, יש להם נטייה לאלתר ברכה וזה יוצא לא טוב. מה אפשר לעשות?

בקשו מכל המברכים (דודים, חברים, סבים וסבתות) שישלחו לכם את הברכות שלהם כמה ימים לפני השבת ופשוט תדפיסו את כל הברכות ותהיו מוכנים לחלק אותם לדוברים בשעה ובארוחה המתאימה.

 

אבל, מהניסיון שלי, למרות שמבקשים לשלוח ברכות מראש, אנשים לא ממהרים לבצע. לכן, תסבירו להם שאתם רוצים לארגן לחתן הבר-מצווה ספר עם כל הברכות ואתם צריכים את הברכה שלהם שתשתלב בספר. הסבר כזה מעודד שליחת ברכות בזמן.



 

כמה דברי תורה/ברכות צריך בכל ארוחה?

 כמו תמיד, תלוי.

אם מדובר בחדר אוכל מרכזי, אני מציע לוותר לגמרי על ברכות ודברי תורה ולהעביר אותם לעונג שבת או לפעילות שאחרי ארוחת הצהריים.

 אם קיבלתם חדר אוכל/אולם פרטי, המספר הקסם שאני ממליץ עליו הוא בין 2-3 דוברים כאשר לפחות אחד מהם אומר ״דבר תורה״ והשאר מברכים. בהינתן שיש 3 ארוחות, מדובר על 6-9 דוברים במהלך כל השבת.

שימו לב שאחד מהדוברים צריך להיות אחד ההורים ובו הוא/היא מודה לכל האורחים שהגיעו. לגבי דרשת בר-המצווה של הילד, אני מכיר הרבה אנשים שמשבצים אותה לאחר ההפטרה, בבית הכנסת עצמו.

זו החלטה טובה מכמה טעמים:

  1. בד״כ האקוסטיקה טובה יותר בבית הכנסת וניתן לשמוע את הילד בצורה קלה

  2. העובדה שהילד אומר את הדרשה שלו אחרי ההפטרה, אומר שהוא מסיים מהר את המחויבויות שלו במהלך השבת וזה עוזר לו להירגע.

  3. כאשר אנשים מקשיבים בלי אוכל מול הפנים, היכולת שלהם להבין גדלה מאד

 

בכל מקרה, שווה ורצוי מאד להדפיס את הדרשה של הילד ולחלק אותה לאורחים לפני שהוא מתחיל.

bottom of page